Checklista när du ordnar stor fest

En lyckad fest är något av det bästa som finns, men tyvärr går det kanske inte alltid som man önskat. Men med klok planering och genomtänkt underhållning kan du skapa minnen för livet, både för dig själv och dina gäster. 

1. Börja planering i god tid


För mindre tillställningar med familj och nära vänner kan det mycket väl räcka med en inbjudan och att resten löser sig självt. Men när deltagarantalet stiger skenar alla måsten lätt iväg, så underskatta inte hur lång tid saker faktiskt tar. Var inte rädd att be familj eller festdeltagare om hjälp, det kan många gånger göra upplevelsen mer uppskattad då medhjälparna känner sig extra delaktiga och du hinner med fler detaljer.

2. Gör en lista


Måhända att du är en minnesmästare, men utan en konkret lista att bocka av så är det nästintill omöjligt att komma ihåg alla uppgifter och inköp. Mjölken till kaffet kanske inte är hela världen, men för en gnällig gäst kan det vara skillnaden mellan glädje och misär.

3. Bjud in gäster


Om du vill att alla ska komma på din fest, så är inbjudan ovärderlig och sätter ribban för hela kalaset. Att skicka ett kortfattat sms ett par dagar innan ger inte känslan av en fest man absolut inte får missa, lika väl som ett glittrigt och parfymerat vykort inte är rätt för en enkel filmkväll i pyjamasbyxor.

4. Handla dekoration & pynt


Roliga hattar, servetter och girlanger, eller kanske bara gå ut på en åker och plocka fina blommor. Dukningen och pyntet är grädden på moset som verkligen visar att du ansträngt dig lite extra och inte bara slängt ihop det i sista stund.

5. Handla mat & dryck


Mat finns i alla de kategorier. Enkel plockmat som tapas eller exotisk planka, till avancerad sjurätters supé. Men oavsett vilken mat du planerar, tänk på allergier och alternativ. 

6. Lekar & aktiviteter


Engagerande lekar är ett måste för att hålla gästerna sysselsatta, och lära känna varandra. Om du blandar mycket nära vänner med jobbkamrater och lösa bekantskaper, tänk på att välja aktiviteter som får alla engagerade och där kännedom om varandra inte är kritiskt för leken såsom vissa frågelekar kan vara. 

7. Musik & underhållning


Om du verkligen ska slå på stort som vid exempelvis ett jubileum eller när man fyller jämnt, så är betald underhållning eller levande musik det bästa man kan hitta. Mevento är bästa stället för att hitta och boka underhållning inom alla genrer. Vid mindre kalas duger Spotify gott och väl, men tänk gärna igenom spellistorna i förväg så det passar alla och inte skenar iväg med ett konstant shufflande när gästerna ger sig på stereon.

8. Städning & disk


Att plocka undan är den tråkiga biten, men om du tänker igenom även detta i förväg kan det underlätta livet för dig. Köp engångstallrikar och glas (självklart av miljövänliga material) samt ställ fram en tunna eller säck för pant och sopor, så sköter sig det mesta av städningen per automatik.

9. Tryggt & säkert firande


Självklart ska man fokusera på det roliga när man ordnar fest, men ha ändå i åtanke att saker kan gå riktigt fel. Vet du vart det finns brandsläckare och första hjälpen i lokalen? Har du koll på nödutgångarna och att de inte är blockerade?

10. Underhåll de små


För familjer är det minst lika viktigt att man roar de små som de stora. Om du vill att gästerna ska ha roligt och stanna kvar länge så vill man inte ha småfolk som ständigt frågar när det är dags att åka hem. På Mevento finns en mängd underhållning för barn som exempelvis magiska underhållare.

11. Tänk på grannarna


Prata gärna med grannarna i förväg eller häng upp en lapp med trevlig ton som förklarar att du ska fira ett särskilt tillfälle. Det skadar inte heller att börja tidigt så festen inte fortsätter långt inpå morgontimmarna. 

12. Glöm inte byråkratin


För vissa arrangemang (framförallt offentliga) kan det behövas tillstånd enligt ordningslagen och om du ska sälja alkohol eller ta inträde finns särskilda regler att tänka på. 

13. Underskattat att tacka


Festen är dock inte över för att gästerna har gått hem. En dag eller två efter festen så är det oerhört uppskattat att faktiskt ringa och tacka gästerna för att de kom, likväl som det är klokt av gästerna att tacka arrangören.